2473 Vál, Rákóczi utca 14.     info@molnarklima.hu
+36 30 846 0998

GEO és „H” tarifa (kedvezményes áram tarifa)

Molnár Klíma > Hírek > Blog > GEO és „H” tarifa (kedvezményes áram tarifa)
GEO és „H” tarifa (kedvezményes áram tarifa)

Kedvezményes villamos áram tarifák igényelhetőek hőszivattyúk (klímaberendezések számára
Az ÉMÁSZ és az ELMŰ szolgáltatási területén
A „H” tarifa fűtési szezonban (október 15-e és április 15-e között)
A GEO tarifa egész évben rendelkezésre áll hűtő-fűtő üzemre.

A 70/2009 (XII.4) KHEM rendelet egy új tarifát hozott létre az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott ügyfelek számára. A rendeletben szereplő tarifa neve „H” tarifa. A tarifa alkalmazását, ügyfelek részéről történő igénylését, 2010. április 16-tól teszi lehetővé a jogszabály.

 

A tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hő ellátást biztosító berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. keringető szivattyúk, kompresszorok, automatikák, KLÍMABERENDEZÉS) villamosenergia-fogyasztását egy kedvezőbb áru tarifán lehessen elszámolni a fűtési szezonban. A rendelet szerint ez a kedvező ár a mindenkori „B tarifánál” (vezérelt tarifa, éjszakai áram) nem lehet magasabb.

A „H” tarifa alkalmazásának műszaki feltételei

A „H” tarifával elszámolt berendezések csak különmért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók. A hálózati engedélyes által felszerelt mérőberendezés kéttarifás (nem kétskálás) kialakítású, mely a fűtési időszakban és azon kívül külön-külön regiszterben tárolja a vételezett villamos energiát. Így biztosítható a fűtési időszakon kívül április 16. – október 14. közötti villamosenergia-fogyasztás „A1” tarifás áron (és ehhez kapcsolódó rendszerhasználati díjon) történő elszámolása. (A kéttarifás mérők beszerzéséig normál, egytarifás mérő kerül felszerelésre, amely a kéttarifás mérők beszerzése után lecserélésre kerül.)

A felhasználó egyéb fogyasztói berendezései miatt a „B” tarifára (éjszakai áramra) is igényt tarthat, illetve azt megtarthatja, ebben az esetben a mérőhelyen mindhárom tarifának (A1, B és H-tarifa) külön mérőberendezés kerül felszerelésre.

H-tarifa ár : A H tarifa árszabása az éjszakai áramnál (B tarifa) nem lehet magasabb bruttó ára kb. 24-25 Ft/kWh

Fűtési szezon: A fűtési szezon hivatalosan október 15.-től a következő év április 15.-ig tar ebben az időszakban vehető igénybe 0-24 órában megszakítás nélkül folyamatos üzemben a H-tarifa.

 

GEO tarifa

A GEO kedvezményes tarifa a H-tarifával szemben kizárólag az ELMÜ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területein elérhető el. Újonnan telepített vagy meglévő hőszivattyús rendszerek áramellátására vehető igénybe. A GEO tarifa egész évben rendelkezésre áll hűtési és fűtési szezonban egyaránt. Hátránya viszont, hogy naponta csak 20 órán keresztül biztosított 2×2 órára egy vezérelt óra segítségével csúcsidőben reggel és este lekapcsolásra kerül.

A GEO tarifa igénylésének és telepítésének feltételei megegyezik, a H-tarifáéval kizárólag lakossági felhasználók vehetik igénybe.

GEO tarifa ár: Árszabása a mindenkori A1 lakossági tarifa 35%-a kb.23-24 Ft/kWh

 

GEO vagy H-tarifa

Ha a fűtési rendszer alacsony hőmérsékletű felület fűtés és az épület szigetelése is megfelelő esetleg van puffer tároló a rendszerben abban az esetben megfelelő a GEO tarifa alkalmazása. A napi 2×2 óra üzemszünet különösebb problémát nem okoz akár -15C°-os külső hőmérséklet mellett sem lesz jelentős lehűlést az épületben. További előnye, hogy nyáron a hűtést is kedvezményes áramtarifa mellet lehet üzemeltetni.

A GEO tarifa hátrány, hogy a legtöbb hőszivattyú nem túl jól tolerálja az áram kimaradást, főleg ha az épen a leolvasztási ciklusba esik és az elektronika sem kimondottan szereti a napi kétszeri áramkimaradást.

Abban az esetben, ha a fűtésre nem felületfűtést alkalmazunk, hanem fan-collt vagy direkt elpárolgású hőszivattyús klímát és az épület szigetelése nem túl jó akkor érdemesebb a H-tarifát választani.

Mivel a GEO tarifa csak az ELMŰ. ÉMÁSZ területén elérhető ezért sok esetben a H-tarifa áll csak rendelkezésre.

Figyelem!
A hálózati engedélyes jogosult ellenőrizni a vezérelt áramkör, valamint az arra kapcsolt felhasználói berendezések jogszabálynak való megfelelőségét. A jogszabályi rendelkezések be nem tartása a hálózathasználati szerződés megszegésének minősül.

Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
online free course
download lenevo firmware
Free Download WordPress Themes
ZG93bmxvYWQgbHluZGEgY291cnNlIGZyZWU=